Čerstvé bylinky pro zdravé vaření
Začněte ve vaší kuchyni čarovat – stačí používat čerstvé bylinky, které dají pokrmům nový nádech a zároveň jsou vydatným zdrojem vitaminů, minerálů a tělu prospěšných látek. Čerstvé bylinky hrají důležitou roli nejen v kuchyni, podporují trávení, zklidňují a povzbuzují chuť k jídlu. Bylinky najdou uplatnění ve studené kuchyni a hodí se do sladkých pokrmů. Přidávejte je nakrájené do jídel těsně před servírováním, protože jedině tak si uchovají svou specifickou chuť a obsah živin.
V kuchyni nesmí chybět
Pro zjemnění chutě zkuste použít tzv. bouquet garni, což je svazek více bylinek převázaných provázkem. Používá se především pro přípravu polévek a dušených pokrmů. Vyzkoušejte třeba tymián, rozmarýn, majoránku či oregano. Experimentovat můžete také s čerstvými bylinkami, které stačí namočit do vinného octa. Získáte tak chutný základ do pomazánek. Z čerstvých bylinek můžete připravit také domácí pesto. Stačí rozmixovat čerstvou bazalku s česnekem, olivovým olejem a piniovými oříšky. Ochuťte si těstoviny nebo namažte pomazánkou svůj oblíbený žitný chleba.
Každá bylinka se vyznačuje specifickou vůní a chutí. Do sladkých jídel, ovocných dezertů a koktejlů se hodí meduňka, která dodá pokrmům jemný citronový nádech. Využijete ji ale také k rybám a kuřatům. Ve spížce by vám neměla chybět ani pažitka a libeček. Pažitka je známá svou jemnou cibulovou chutí, hodí se do pomazánek, salátů a vaječných pokrmů. Libeček zase výborně ochutí omáčky, brambory, kuřecí i skopové maso. Chcete-li ochutit zvěřinu, drůbež nebo třeba jehněčí, použijte větvičku rozmarýnu. Rozmarýn je znám svým výrazným aroma, které dokonale provoní maso. Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte exotickou chuť koriandru. Uplatníte ho při zeleninových i masitých pokrmech, exotický nádech dodá koriandr právě asijské a mexické kuchyni. Nezapomínejte ale, že při tepelné úpravě se často ztrácí veškeré typické aroma a zničí se i vitaminy.
Autor úvodního obrázku: Royal Opera House Covent Garden
Autor obrázku v textu: VancityAllie
Autor obrázku v textu: TheCulinaryGeek