Jaká je pravda o mléčných výrobcích?
Dieta a s ní spojený jídelníček, může být někdy pořádně zapeklitý. Určitě jste se už setkali s tím, že vám jeden specialista doporučí něco nejíst, druhý naopak konzumaci doporučuje. Rozdílné názory výživových specialistů a poradců se liší u mnoho potravin, ale v popředí stále stojí mléčné výrobky. Co tedy můžete jíst? Jen nízkotučné produkty nebo i chutnější a tučnější sýry či jogurty?
Porovnejte složení
Při výběru mléčných výrobku je potřeba se řídit nejen cenou, ale také složením a kvalitou. Hlavními složkami, které byste měli sledovat, je množství tuku a obsah soli. Oblíbené sýry tvoří neopomenutelnou část každodenního jídelníčku. Ani při dietě se jich nemusíte vzdávat. Sýry jako olomoucké tvarůžky, cottage nebo ricotta dietě neuškodí, pokud jejich konzumace nebude přehnaná nebo v nadměrných porcích. Tavené sýry by ale při dietě měly objevovat na vašem stole velice sporadicky. Vysoký obsah soli a tuku vám shazování kil nikterak neusnadní. Méně vhodné jsou také hermelíny a niva. Naopak v konzumaci sýrů s obsahem do 30 % tuku v sušině se nijak zásadně omezovat nemusíte.
U jogurtů si dávejte pozor na ty, které obsahují 0 – 0,5 % tuku. Takové typy jogurtů nemají prakticky žádnou výživovou hodnotu, za to jsou plné cukrů a sladidel. Nejlepší variantou jsou jogurty s obsahem 2 – 3 % tuku, které můžete konzumovat téměř každý den. Smetanové jogurty pro ozvláštnění jídelníčku si dopřejte jednou až dvakrát týdně. Mléčnou rýži, kaši a puding zkuste z jídelníčku odstranit nebo je nahradit domácí zdravější variantou. Vyhýbat se nemusíte tvarohu, kysaným nápojům a polotučnému mléku. Dieta neznamená, že se musíte vzdát vašich oblíbených mléčných výrobků. Zajímejte se o obsah soli a tuků a nevyměňujte kvalitu za levnější alternativu. Nicméně i levnější produkty můžou být kvalitní, a proto mějte oči na šťopkách a buďte při výběru mléčných produktů pečliví.
Autor úvodního obrázku: lois slokoski
Autor obrázku v textu: Merle ja Joonas
Autor obrázku v textu: cathou_cathare