Vynecháváte přílohy? Chyba!

Domů » Jak zhubnout » Vynecháváte přílohy? Chyba!




brambory

Diety s nízkým obsahem příjmu sacharidů jsou dnes skutečným hitem. Lidé ale bohužel netuší, jak jsou sacharidy důležité pro správnou funkci organismu. Vyberte si správné zdroje sacharidů a uvidíte, že i hubnutí může být spojeno s příjmem chutných brambor, oblíbeného pečiva nebo těstovin. Jedním z největších a také z nejčastější mýtus o hubnutí je zpráva, že stačí nejíst brambory, sladkosti a pečivo a kila poletí rychle dolů. Pozor ale, protože výrazné omezení sacharidů má pouze dočasný efekt na začátku hubnutí. Dochází totiž k úbytku především svalové hmoty a vody vázané na svalový glykogem, ale tuky však zůstávají.

Sacharidy jsou důležité!

cerealie

Je pravdou, že sacharidy bývají častou příčinou nadváhy, ale naučíte-li se vybírat ze správných zdrojů, mohou být sacharidy prospěšné a rovněž nebudou důvodem vašeho přibírání. Nejdůležitější je omezit jednoduché sacharidy, které se v našem těle ukládají z cukrovinek a slazených nápojů. Oproti tomu komplexní sacharidy, které udržují pocit sytosti a stabilizují hladinu glukózy a tím zajišťují dostatek energie pro činnost mozku a svalů, určitě nevynechávejte a nezapomínejte, že denní příjem energie v podobě sacharidů by měl přesáhnout 50 procent. Jednoduché cukry by z tohoto podílu měly tvořit maximálně 20 procent. A jaké sacharidy do jídelníčku zařadit? Začněte s luštěninami, které vám obohatí jídelníček. Chutný hrách, cizrna, čočka nebo fazole představují spolu se sójou vynikající volbou pro zdroj sacharidů i obsah bílkovin s nízkým obsahem tuků.

 těstoviny

Nevyhýbejte se ani bramborům. Ideální úprava jsou vařené nebo pečené brambory. Rozhodně zapomeňte na kaši, hranolky a chipsy, kdy jejich kalorická hodnota extrémně vzrůstá a výživová hodnota je prakticky na nule. Zelenou mají rovněž celozrnné produkty. Patří sem pečivo, kuskus i těstoviny. Pravé celozrnné výrobky musí obsahovat minimálně 80 procentní podíl celozrnné mouky, aby se jednalo skutečně o celozrnné výrobky. Z méně oblíbených, ale o to více chutných, potravin vyzkoušejte třeba jáhly, quinoa, pohanku nebo bulgur. Obsahují totiž velkou dávku stopových prvků, vlákniny, vitamínů a minerálů.

Autor úvodního obrázku:  Gudlyf

Autor obrázku v textu:  brent.hofacker

Autor obrázku v textu:  babbagecabbage



Štítky: , , , , , , ,

Vložit komentář

(c) 2013 - 2015 | HubnemeSpolu.cz