Potraviny – kam s nimi v lednici?
Nejen to co jíme, je důležité. Stejně podstatné je i správné skladování a rozmístění v lednici. Vybrat totiž vhodné místo v lednici znamená zachovat maximální množství prospěšných látek. Mít přehled v lednici a ve spíži zaručí minimální ztráty v podobě prošlého jídla a hlavně vždy budete vědět, co máte v lednici a co dobrého uvařit!
Na samý vrch mléko a jogurty
Do vrchní poličky vaší ledničky naskládejte jogurty, mléčné výrobky i polotučné mléko. Do jídelníčku zařaďte alespoň dvě až tři porce denně. Získáte tak potřebné množství vápníku, vitaminu D a probiotických látek. Sýry zabalte do potravinové folie, aby déle vydržely. Výrobky řaďte podle spotřeby, abyste zbytečně nevyhazovali zkažené či prošlé zboží. Druhé patro naplňte kvalitní šunkou, vybírejte s minimálním obsahem 90%. Chybět by neměl ani uzený losos, tofu, tempeh a další náhražky masa. Nezapomeňte sledovat podíl soli a éčka. Trvanlivost výrobků zase prodlouží potravinová folie.
Hledáme zeleninu a ovoce
Prostřední polička patří zásobám masa, ať už libové drůbeží, králičí, telecí i jehněčí. Nezapomeňte na mořské i sladkovodní ryby, které obsahují omega -3 mastné kyseliny, a měly by být denní součástí každého jídelníčku. A co v lednici nikdy nesmí chybět? Do poslední přihrádky či šuplíku uskladněte dostatek ovoce a zeleniny. Ovoce nenechávejte v sáčku, aby nezačaly plesnivět. Přednost dejte raději balení v látce, aby zelenina i ovoce mohlo dýchat. Dvě porce denně pokryjí potřebnou dávku vlákniny, vitaminů a minerálních látek.
Ve dveřích ukryto
Do spodní police postavte vody, džusy a polotučné mléko. Nezapomeňte spotřebovat otevřené lahve nejlépe do 48 hodin. Poličku nad nimi naplňte dochucovadly. Po ruce budete mít hořčici, kečup i méně používané džemy, marmelády a zavařeniny. Další poličku věnujte máslu. To by mělo obsahovat nad 82 % tuku. Margarín uschovejte hned vedle a střídejte ho s čerstvým sýrem. Do úplně vrchní poličky patří vejce. Už z praktického důvodu mají své čestné místo, abyste je nemuseli složitě vytahovat. S vejci opatrně, jezte maximálně 4 kusy týdně. Přehled v lednici se vám rychle osvědčí a najednou zjistíte, kolik jídla je ukryto v útrobách vaší bílé chladničky.
Autor úvodního obrázku: epSos.de
Autor obrázku v textu: Sarae