Do boje s cholesterolem aneb jak na něj
Téměř 70 procent dospělé české populace trápí zvýšený cholesterol. Může vypadat nenápadně, ale i přesto je rizikovým faktorem pro onemocnění a fungování srdce či cév. S cholesterolem je třeba zacházet opatrně, protože je pro naše tělo stejně důležitý, jako třeba bílkoviny, vláknina či minerály, protože má spoustu úkolů – upravuje tvorbu pohlavních hormonů, žlučových kyselin nebo vitamínu D. Na druhé straně nám ale může pěkně „zavařit“, a proto je nezbytně nutné jeho hladinu kontrolovat a podpořit jeho „hodnou“ tvář vhodnými potravinami. Které to jsou?
Jídlo jako lék na všechno
Báječným, lehce dostupným pomocníkem v boji proti vysokému cholesterolu jsou jablka. Poměrně levná záležitost s mnoha prospěšnými látkami. Například pomáhají s trávením, hubnutím, imunitou a léčí cukrovku či vysoký cholesterol. Stačí denně dvě jablíčka a o 10 procent se sníží a udrží hodnota mezi LDL (špatný cholesterol) a HDL (dobrý cholesterol). Sója se proslavila tím, že chrání naše srdce a mimo jiné právě konzumace pokrmů ze sóje snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu. Dalším vynikajícím pomocníkem je černý čaj. Při jeho pravidelném popíjení (v případě, že chcete zhubnout, tak necukrovat) snížíte riziko vzniku srdečních chorob i cholesterol v krvi. Ve spíži určitě najdete i luštěniny, nejlépe fazole, které zatočí s hladinou cholesterolu a dokáží ji snížit až o osm procent v případě, že si je dopřejete každý den. Z ovoce určitě volte i hrozny, které jsou sladké, zdravé a plné vitamínů. Chrání srdce, předchází vzniku krevních sraženin, poradí si s bolestmi hlavy i potížemi při vyprazdňování. Kromě toho je samozřejmě přírodním lékem proti cholesterolu, infekcím a astmatu. Na vyrovnávání cholesterolu v krvi se výrazně podílí i exotické avokádo díky obsahu mononenasycených tuků a fytosterolů.
Ze zeleniny si určitě dopřejte česnek, protože působí jako přírodní antibiotikum, čistí a posiluje. V jídelníčku by vám neměl chybět ani tolik opěvovaný kvalitní olivový olej, vlašské ořechy, ovesné vločky a mořské ryby. Takový losos či tuňák s vysokým obsahem omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin působí jako prevence proti demenci, srdečním chorobám a některým druhům rakoviny. Ani milovníci čokolády nepřijdou zkrátka. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa nabízí skvělou příležitost, jak zvýšit „dobrý“ cholesterol. Stačí pravidelná konzumace 20 gramů hořké čokolády vysoké jakosti a cholesterol půjde dolů až o 25 procent.
Autor úvodního obrázku: macalit
Autor obrázku v textu: jamesskivington
Autor obrázku v textu: agromonitor