Zdravější varianta vašich oblíbených neřestí
Hranolky, svíčková nebo neodolatelný čokoládový dortík? Také si nedovedete bez svých oblíbených pochutin? Chcete-li zhubnout, nemusíte se ihned všeho zřeknout. Připravili jsme pro vás tipy na potraviny, které jsou zdravější variantou a navíc vám budou skutečně chutnat!
Maso? Kdepak! Sója!
Také patříte mezi milovníky salámů, klobás a jiných dobrých uzenin? Možná díky nim trpíte nadváhou nebo jinou civilizační chorobou. Učte se používat v kuchyni nové potraviny, které plně nahradí chuť i vitamíny a bílkoviny. Maso by v jídelníčku chybět rozhodně nemělo, ale nic se nemá přehánět. Proto si jej dopřejte třikrát týdně a zařaďte do často používaných potravin také sóju, která je k dostání ve formě plátků, nudliček či kostiček. Hodí se do guláše, na karbanátky či tradiční obalované řízečky. Maso lehce nahradí i vaječný Šmakoun, tempeh, tofu, robi maso, klaso maso nebo seitan. Všechny náhražky seženete ve zdravé výživě nebo zdravém koutku vašeho supermarketu.
K televizi slané, ke kávičce sladké
Nedokážete odolat čokoládovému dortíku, který se na vás usmívá z chladícího pultu a přímo vás pokouší? Vyzkoušejte alespoň pro jedenkrát místo lahodného dortíku 20 gramů kvalitní 80% hořké čokolády s hrstkou ořechů. Vhodnou náhražkou jsou i raw food tyčinky, které chutnají sladce a přitom nejsou ničím doslazovány. K večernímu filmu, kdy si s partnerem otevřete víno, se hodí spíše slané brambůrky. Lehce ošálíte chuťové pohárky tyčinkami. Vyzkoušet můžete grahamové a špaldové tyčinky nebo kukuřičné křupky či zeleninové chipsy. Touhu po slaném ukojíte, navíc jsou všechny varianty méně tučné a zasytí díky vláknině.
Zdravější varianty se dají najít na všechny nezdravé potraviny. Rafinovaný bílý cukr se dá snadno nahradit třtinovým nebo stévií. Sladit můžete vyzkoušet i javorovým či datlovým sirupem. A jak vyřešit problém s oblíbenými hranolky? Zkuste si udělat zdravější variantu u vás doma, buďto z celeru či cukety. Stačí plátky osmažit na olivovém oleji nebo je bez tuku péct v troubě na pečícím papíru.
Při pečení buchet a bábovek používejte celozrnnou, špaldovou nebo žitnou mouku. Omezte cukr a přidejte raději více ovoce, rozinek nebo třeba datlového sirupu. I dobré věci mohou chutnat!
Autor úvodního obrázku: michael.seth
Autor obrázku v textu: Lablascovegmenu
Autor obrázku v textu: Prescott