Bílkoviny podpoří vaše hubnutí
S ubývající teplotou na teploměru začněte přidávat do jídelníčku více bílkovin, které vám pomohou s hubnutím. Bílkoviny mají ze všech živin největší sytící schopnost a tím pádem předejdete nechtěnému ukládání tuků na horší časy. Další výhodou bílkovin je to, že na jejich trávení spotřebovává organismus více energie než na trávení tuků a sacharidů.
Rozhodujete se, které bílkoviny jsou nejlepší? Jezte rostlinné i ty živočišné! Existuje mýtus, že živočišné tuky jsou nezdravé a nedietní. Do jídelníčku ale zařaďte oba typy tuků, aby vše fungovalo, jak má. Rostlinné bílkoviny najdete v obilovinách, luštěninách, ovoci a zelenině. Dostatek bílkovin najdete i v čerstvém hrášku, bílém zelí a brokolici. Živočišnější bílkoviny jsou pro tělo mnohem významnější. Nejvyšší výživovou hodnotu bílkovin má vaječný bílek. Nepostradatelné bílkoviny ale najdete také v bílém jogurtu, celozrnném chlebu a v hovězím i kuřecím mase.
Nepostradatelné bílkoviny
Bílkoviny je důležité přijímat pravidelně. Tělo je využívá jako zdroj energie a plní také stavební, ochrannou i transportní funkci. Při redukci hubnutí je vhodné zvýšit příjem bílkovin a jeden gram na kilogram vaší hmotnosti, nejvíce však 1,2 gramu na kilogram. Přibírání je mnohdy spojeno právě s nadbytkem přijímaných bílkovin. Při nadbytku bílkovin se v těle začne ozývat velká zátěž jater a ledvin. Jejich poruchy následně urychlují odvápnění kostí a poruchy zažívání. Naopak nedostatek bílkovin v těle se odrazí na duševním i tělesném vývoji, snížení obranyschopnosti a detoxikačních schopností jater.
Vyvážený jídelníček
Připravili jsme pro vás vzorový jídelníček, ve kterém najdete správný poměr živit, vitamínů a v neposlední řadě bílkovin. Na snídani si můžete dát například 40 gramů sypané Corny, italský syrovátkový sýr Ricotta a neslazený čaj. Na svačinu si připravte třeba 100 gramů krájeného ovoce, 20 gramů mandlí, neslazenou kávu a lehkou jemně perlivou vodu. Obědové menu se může skládat z bezlepkových špaget osmdesáti gramů v suchém stavu, česnek, olivový olej a deset gramů strouhaného parmazánu. Odpolední svačinku si připravte ze strouhaných jablek a mrkve a 1 lžičky citronové šťávy. Na večeři si můžete pochutnat třeba na pečeném lososu bez kůže, pečené kořenové zeleniny a kvalitní sklenky vína.
Autor úvodního obrázku: Charlotte Astrid
Autor obrázku v textu: Natalia Larina
Autor obrázku v textu: cyberpenguin
Autor obrázku v textu: consumedithis