Éčka raději vynechejte!

Domů » Zdravá výživa » Éčka raději vynechejte!




zdravá strava

Lákadla moderní doby v podobě chuťově výrazných jídel nás svádějí ke konzumaci každý den, každou hodinu, vlastně pořád. Pokud ale chceme změnit náš dosavadní jídelníček, je potřeba se vrátit i ke zdravé chuti potravin, která nám zpočátku vůbec nemusí chutnat. Věřte, že je to ale jediná cesta ke správnému životnímu stylu.

Konzervant v potravinách

V současné době se používají stovky přídavných látek, které slouží nejen k obarvování a dochucování, ale také prodloužení trvanlivosti potravin. Právě proto je velká část potravin tak chutná, vypadá skvěle, voní přímo božsky a vydrží v lednici dlouhou dobu. Nahrazuje se chuť vysokého podílu ovoce, chuť másla, vajec, přírodních šťáv a vlastně všechno. Ne všechna éčka jsou škodlivá. Existuje i pár takových, které jsou prospěšné našemu zdraví a mají pozitivní vliv. Právě proto je nesmírně důležité jim porozumět a umět vyškrtnout z jídelníčku škodlivá a návyková éčka.

sladkosti

Pozor si dejte také u dětských sladkostí a pamlsků. Například žluť SY, označována jako E 110 je žluté až oranžové barvivo nevhodné pro děti. Ve velké míře se používá k dobarvování sladkostí, nápojů anebo také hořčice a instantních polévek. Ne všechna éčka jsou špatná, zmínit můžete v potravinách přirozeně se vyskytující kyselinu citronovou, která účinkuje jako zdroj vitaminu. Oproti tomu E 132, indigotin je v pudincích, čokoládových tyčinkách a samozřejmě nechybí ani ve žvýkačkách. Větší konzumace tohoto barviva modré barvy může způsobit nepříjemné bolesti břicha, vyvolat alergickou reakci nebo zvyšovat krevní tlak. Jedno z nejznámějších dochucovadel je brilantní modř FCF (E133), které rapidně zvyšuje hyperaktivitu u dětí. Vyskytuje se převážně ve sladkostech a džusech. Pozor si dejte také na éčko 250, dusitan sodný. Tento konzervant se objevuje v šunce, masových konzervách, špekáčcích a párcích. Ač vypadá neškodně, může zapříčinit bolesti hlavy, kožní problém y a má dokonce karcinogenní účinky. Velké spekulace kolují o butylhydroxytoluenu E 321, který se do potravin přidává pro jeho aromatické účinky, zamezení plísní a bakterií a také zpomaluje žluknutí tuků. Údajně totiž mohou za kopřivku a rakovinu trávicího traktu. Najdete ho v margarínech, pečivu, žvýkačkách, oleji i majonézách a jiných tucích.

ečka

Pro zvýraznění chutě se často používá L-glutaman sodný označován jako E 621. Jeho využití najdeme v dochucování mražených výrobků, instantních polévek, směsí koření a dalších hotovek. Nadměrná konzumace může mít za následek bolest hlavy, nevolnost až zvracení, astmatické potíže a vyrážky. Používání tohoto éčka je u nás povoleno v omezeném množství. Jako náhražka cukru se používá i E 952 – cyklamáty. Jsou až padesátkrát sladší než cukr a najdeme je hlavně v potravinách určených pro diabetiky a multivitaminech. Jako náhražka cukru se používá i E 951 aspartam, kterým se doslazují jogurty, žvýkačky, dezerty i vitaminové doplňky.

Autor úvodního obrázku:  angelia_ca

Autor obrázku v textu:  jeffadair

Autor obrázku v texu:  TaliaMarisa



Štítky: , ,

Vložit komentář

(c) 2013 - 2015 | HubnemeSpolu.cz