Přestaňte sladit, cukr není zdravý!
Když sedíte v kavárně a od vedlejšího stolu se ozývá „do kávy tři kostky cukru prosím“, je třeba si uvědomit, že je něco špatně. Většina Čechů sladí až sedmkrát více než je doporučené denní maximum a právě zastánci rčení „oslaďme si život“ mnohdy hazardují se svým zdravím. O bílém cukru toho bylo napsáno už mnoho. Víte ale, jaké další sladidla lze použít?
Vyberte si správné sladidlo
Bílý cukr patří mezi průmyslově upravené cukry, často označované jako rafinovaný cukr. Najdeme ho v téměř všech sladkostech, polotovarech a je stejně nebezpečný jako sůl. Vyvarujte se rovněž běžnému tmavému cukru, kdy se často jedná bohužel o bílý cukr přebarvený třtinovým sirupem nebo melasou. Lepší variantou slazení je opravdu nerafinovaný tmavý přírodní cukr, známý jako demerara, muscavado a turbinado. Variantou slazení je i melasa. Jedná se o hustý tmavý sirup, který poskytuje velkou dávku vápníku, hořčíku a železa. Opatrně slaďte rovněž s javorovým sirupem, který sice obsahuje zinek a mangan, ale i zde platí heslo „nic se nemá přehánět“. Další variantou slazení je fruktóza. Tu najdeme v ovoci a zelenině a je téměř neškodná. Nadměrná konzumace samotné fruktozy jako sladidla může mít ale na organismus stejný vliv jako bílý cukr. Do nápojů či dezertů můžete pro slazení vyzkoušet třeba zdravé obilné slady, které koupíte v různých variantách – jako rýžový, ječmenný, kukuřičný nebo třeba jáhlový.
Velký boom zažívá sladidlo stévie. Jedná se o rostlinné sladidlo, kterému se přezdívá také sladká tráva nebo medový list. Stévii víceletou si můžete vypěstovat na zahrádce nebo doma v květináči. Ke slazení se z rostliny využívají pouze listy. Ze sladidel můžete vybírat i umělá. Například alkoholová sladidla mají přibližně poloviční množství kalorií než běžný cukr. Při nadměrném užívání mohou ale vyvolat střevní potíže. Hojně se využívá i sacharin, který je 200 až 700 krát sladší než běžný cukr a přitom neobsahuje žádné kalorie. Denní příjem by ale neměl přesáhnout 5 mg na kilogram tělesné váhy. Dále se můžete setkat s aspartamem, který je dvě stě krát sladší než běžný cukr, a je potřeba dbát na dodržování denní doporučené dávky. Skvělou volbou může být sukralóza, jenž se vyrábí ze skutečného cukru, ale neobsahuje žádné kalorie a přitom je mnohonásobně sladší. Pozor si dejte na cyklamát, který může vyvolávat rakovinné bujení, a proto je například v USA nebo Norsku zakázán.
Autor obrázků: tJl