Přípravy na hubnutí v únoru
Vaše předsevzetí zhubnout je dávno pasé a vy přemýšlíte, jak opravdu zhubnout a neskončit po týdnu usilovného snažení? Máme pro vás pár jednoduchých tipů, které vám pomohou k vysněné postavě. Samotný základ vaše přesvědčení by měl tvořit fakt, že pro sebe děláte tu správnou věc. Samozřejmostí by měla být i pochvala pro vás samotné, jak se vám daří, i po menších krůčcích. Začněte se mít rádi a přistupujte k dietě jako novému způsobu životní filozofie.
Strašák jménem pohyb
Pro mnohé především hodně silné lidi je obrovským strašákem pohyb. Dieta se pro ně nese ve znamení úmorného cvičení v posilovně a často je hlavním důvodem skoncování s novým režimem. Základem musí být pomalý, splnitelný a jistý cíl. Nevymlouvejte se, že nejste schopni vyšetřit alespoň půlhodinku času denně, stačí svižná procházka do obchodu nebo lehké domácí cvičení u televize. Jakmile si vaše tělo na novou zátěž zvykne, můžete postupně přidávat i další pohyb – navštivte třeba bazén, posilovnu nebo zkuste některou z lekcí. Celý hubnoucí proces by měl být doprovázen plánem, podle kterého si sami budete určovat své cíle. Určitě nespoléhejte na kamarádku, která zázračně zhubla za měsíc deset kilo, že bude taková dieta vhodná i pro vás. Sledujte své vlastní tělo a řiďte se tím, co je vám příjemné. Pokud trpíte bolestmi kloubů, určitě se nepouštějte do běhání, ale zkuste raději pilates či jógu.
Osvědčenou metodou, jak nepřijít v pondělí do práce a jíst zbytečné cukry u počítače, je vaření zásob o víkendu. Vyhraďte si třeba v neděli dvě hodinky času a navařte si dobrůtky na pracovní týden. Uvidíte, že i když se budou ostatní cpát zákusky, vám přijde kuskus se zeleninou vhod. Navíc určitě nebudete chtít vyhazovat pracně ukuchtěné jídlo. I zdravé potraviny mohou chutnat. Naučte se do svého jídelníčku zařadit více bylinek a zdravějších alternativ. Honí vás mlsná? Pak zapomeňte na tabulku čokolády a zkuste sníst hrst sušeného ovoce. Milujete smažená jídla? Dobrá, ale co takhle sníst jen poloviční porci?
Autor úvodního obrázku: Williamholling
Autor obrázku v textu: Francois Peeters
Autor obrázku v textu: Il Giss