Po Vánocích ani kilo navíc – 2.díl
Spokojený Štědrý den plný klidu, pohádek, dárků a samozřejmě jídla patří k nejhezčím dnům z celého roku. Spousta žen ale myslí na svá kila, a tak si spoustu dobrůtek, které k Vánocům a obzvlášť ke štědrovečerní tabuli patří, odpustí nebo úplně odepře. Nekažte si vánoční pohodu a pusťte se s chutí do jídla. Dietní verze oblíbených pokrmů vám nezpůsobí šok při pohledu na váhu ani neochudí vaše chuťové pohárky.
Vyzkoušejte light bramborový salát
První na co asi pomyslíte je bramborový salát. Lehčí a dietnější forma je také chuťově pestrá a možná si jej zamilujete více než klasickou přílohu ke kapříkovi. Jeho příprava spočívá ve snížení množství brambor a zvýšení podílu zeleniny. Pokud do salátu přidáváte měkký salám, tak ho letos vynechejte a samozřejmě úplný zákaz platí i pro majonézu. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a nakrájejte, přidejte zeleninu a vajíčka, nejlépe domácí či z bio chovu.
A co místo majonézy? Zkuste smíchat bílý jogurt s hořčicí, citrónovou šťávou a kapkou oleje. Smaženého kapra zkuste vyměnit za lososa nebo kapra upečte či udělejte v takzvané úpravě na modro. Pokud přece jen chcete zůstat u klasické smažené formy, pak používejte kvalitní olej a opečené porce kapra osušte ubrouskem tak, aby se do něj vsákl všechen přebytečný tuk. Štědrovečerní polévky nezahušťujte moukou, zkuste lisovanou zeleninu nebo brambory.
Vánoční svátky jsou provázeny radostí a klidem. A to platí i pro jídlo. Nehltejte, nespěchejte a naopak si jídlo pořádně vychutnejte. Pokud vám to chutě a vůle dovolí, snažte se dodržovat pravidelný příjem stravy, což obnáší 4-6 porcí denně. Tekutiny jsou velmi důležité. O vánocích se snažte vypít stejné množství jako v jiných dnech. Používejte kvalitní živočišné tuky. A hlavně nestresujte se, užívejte si volna a po vydatném obědě si vyjděte na příjemnou procházku. Kila po Vánocích už nebudou vaší noční můrou a vy si můžete Vánoce užít ne do polosyta, ale do posledního drobečku.
Autor úvodního obrázku: 79 ideas
Autor obrázku v textu: Swansalokt
Autor obrázku v textu: annso