Vláknina v jídelníčku
Obsahem vlákniny se chlubí stále více výrobků. Vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, s hubnutím a působí jako prevence rakoviny. Bohužel stále většina Čechů nekonzumuje ani polovinu denní dávky a její zdraví prospěšné účinky podceňuje. S čím vším vám vláknina pomůže a jaké formy existují?
Třicet gramů vlákniny denně
Vláknina je nezbytná pro naše zdraví. Pravidelnou konzumací omezíte riziko obezity, vysokého krevního tlaku, cukrovky, rakoviny tlustého střeva i rozvoj cévních onemocnění. Doporučené dávkování pro dospělou osobu je třicet gramů denně, pro děti ve věku od dvou let se počítá denní dávka tak, že k věku dítěte připočtete pět a získáte doporučený denní příjem. Vlákninu najdete v přirozené formě v potravinách, jako rozpustnou. Nachází se především v ovoci, luštěninách a bramborách. Nerozpustná vláknina je obsažena především v zelenině a celozrnných výrobcích. Obě jsou nezbytné a obě mají svůj podíl na zdravém chodu našeho těla. Nerozpustná vláknina zvyšuje objem stolice, zatímco vláknina obsažená v ovoci zvyšuje hustotu střevního obsahu. V hubnutí je vláknina nepostradatelným pomocníkem. Je totiž sytá, nízkokalorická a tím získáváte pocit sytosti a sníte méně. Pozor ale na nadměrný přísun, při němž hrozí bolesti žaludku, popřípadě zhoršené vstřebávání některých vitamínů a minerálů. Pokud ve svém jídelníčku obsah vlákniny zcela postrádáte, začněte s 15 gramy a postupně přidávejte po malých troškách.
Vlákninu hledejte také v sušeném ovoci, které vám vynahradí sezónní ovoce. Výborným zdrojem jsou sušené švestky, meruňky a fíky. Při zácpě můžete vyzkoušet například sušenou jablečnou či hruškovou vlákninu. Ze zeleniny zařaďte do jídelníčku květák, kapustu, mrkev, lilek a brokolici. Obecně platí, že čím méně vodnatá zelenina je, tím více obsahuje vlákniny. Z luštěnin vsaďte na sóju, fazole, hrášek, čočku a cizrnu. Z obilovin jsou nejbohatším zdrojem pšeničné otruby, ovesné vločky, klíčky a domácí celozrnné pečivo. Vyzkoušet můžete i výrobky z vlákniny dostupné ve všech supermarketech nebo speciální prášek s vysokým podílem vlákniny, který stačí zamíchat do jogurtu nebo zapít sklenicí vody.
Autor úvodního obrázku: bonavita
Autor obrázku v textu: suavehouse113
Autor obrázku v textu: USDAgov