Zhubněte zdravě a dlouhodobě!
Také by se vám líbilo být o pár kilo lehčí rychle a bez nuceného cvičení? Bohužel, žádné rychlé hubnutí není trvalé a je jen otázka času, kdy se objeví tzv. jojo efekt. Dlouhodobé hubnutí by mělo být pomalé a zdravé. Pokud chcete i vy zhubnout kilo týdně, vyzkoušejte jednoduché tipy, které zaručí brzký nákup menší velikosti oblečení a lepší pocit.
Zapomeňte na hladovku a nesmyslné diety
Říkáte si, že když nebudete jíst, tak musíte zaručeně zhubnout? Částečně máte pravdu, ale vaše hubnutí nepůjde z tuků, nýbrž svalové hmoty a navíc hazardujete se svým zdravím. Při hladovce velmi rychle ztratíte vodu, což má za následek snižování krevního tlaku, hrozí vám vypadávání vlasů, řídnutí kostí i zhoršení celkového stavu pokožky a nehtů. Pokud nebudete přijímat zdravou stravu, brzy se ozve vaše tělo, kterému budou chybět potřebné minerály a vitamíny a výrazně se oslabí váš imunitní systém. Hladovění bude mít za následek i zpomalení metabolismu. V důsledku by to znamenalo, že jakmile by vás přepadla chuť jíst, začali byste přibírat a vaše váha by šla rapidně nahoru.
Stejně tak si odpusťte nesmyslné diety, které vám sice pomohou rychle zhubnout, ale kila se vrátí bumerang v momentě, kdy se začnete normálně stravovat. Místo hloupých výkyvů ve stravě se věnujte správnému stravování, které jako jediné zaručí zhubnutí natrvalo.
Kolik čeho jíst?
Dospělá žena by měla denně sníst alespoň čtyři porce cereálií, přičemž jedna porce odpovídá jednomu krajíci chleba, rohlíku nebo misce ovesných vloček. Stejnou dávku zastane i 125 gramů rýže nebo těstovin. Denní příjem potravin by měl být zastoupen i čtyřmi porcemi zeleniny. Zařaďte do jídelníčku sladké papriky, rajčata, mrkev nebo brambory. Chybět by neměly alespoň tři porce ovoce. Jedna porce by měla odpovídat jablku, pomeranči nebo banánu, misce jahod, borůvek nebo třeba lahodné sklenici neředěné ovocné šťávy. Ovoce si vychutnejte dopoledne, odpoledne dejte přednost zelenině, která obsahuje dostatek vitamínů i vlákniny.
V denní dávce by nemělo chybět ani mléko, sýry, jogurty či zakysané výrobky s probiotickými kulturami. Nezapomeňte na jednu porci bílkovin, upřednostňujte rybí maso, libové drůbeží maso či sójové maso.
Autor úvodního obrázku: lossweight3
Autor obrázku v textu: future snow
Autor obrázku v textu: lossweight3